Zwangerschapsyoga

Een zwangerschap is een heel bijzondere fase in het leven van een vrouw. Natuurlijk wil je in deze periode extra zorg besteden aan je lichaam en je gezondheid. Misschien zit je met vragen en onzekerheden. Dan kan het prettig zijn je ervaringen te delen met andere vrouwen die ook een kindje verwachten. Meedoen aan een cursus zwangerschapsyoga is dan een mogelijkheid. Zwangerschapsyoga is een goede manier om met je zwangerschap bezig te zijn en je voor te bereiden op de bevalling. De yoga is gericht op bewustwording en vergroten van het zelfvertrouwen door oefeningen, visualisatie en het aanleren van verschillende ademhalingstechnieken. Door verschillende oefeningen proberen we het lichaam soepel en sterk te maken of te houden. Ontspannen en léren ontspannen is een belangrijk onderdeel van de lessen. Deze cursus is ook heel geschikt voor vrouwen die angstig zijn voor de bevalling of een nare herinnering hebben aan een eerdere bevalling. Veel van de dingen die je leert met zwangerschapsyoga kun je ook in je verdere leven gebruiken. Je kunt vanaf de vierde maand van de zwangerschap beginnen met de zwangerschapsyoga en je kunt ermee doorgaan tot de bevalling. De zwangerschapsyoga is een doorlopende cursus wat wil zeggen dat er steeds nieuwe cursisten kunnen instromen als een andere cursist is gestopt. De lessen duren een uur en worden gegeven in kleine groepjes waardoor iedereen veel aandacht kan krijgen. De lessen worden gegeven op dinsdagavond 19.30 uur. Als er veel aanmeldingen zijn start een extra groep om 20.45 uur.

Partnerlessen

Zo tussen de 34ste en de 37ste week van je zwangerschap organiseren we een partneravond. Tijdens deze avond bespreken we het verloop van de bevalling aan de hand van een platenboek(geboorteatlas). Ik vertel welke ademtechniek tijdens welk deel van de bevalling gebruikt kan worden en de cursisten laten dit aan hun partner zien en voelen. De partners krijgen tips over hoe ze hun vrouw/vriendin kunnen bijstaan tijdens de bevalling. Het meedoen aan de partneravond is niet verplicht maar wordt over het algemeen als heel waardevol ervaren.

Cursusboekje

Tijdens één van de laatste lessen voor je bevalling ontvang je het cursusboekje. Hierin staan alle ademtechnieken nog eens voor je op een rijtje.

Docent

Ik heb inmiddels jarenlang ervaring met zwangerschapsyoga. Mijn opleiding tot zwangerschapsdocent deed ik bij “De Parelmoer” in Amsterdam. Ik heb een verpleegkundige achtergrond en ervaring op diverse kraamafdelingen en in de Jeugdgezondheidszorg. Daarnaast ben ik zelf moeder van vier kinderen.