Yoga

Wat is yoga?

Yoga is een ontdekkingsreis waarin je probeert jezelf te leren kennen van alle kanten (de positieve en de negatieve) en waarbij je komt tot een evenwicht. Yoga is een groeiproces, waarbij elke fase in de groei even belangrijk is. Het is een weg om te komen tot harmonie, inzicht en balans. In de lessen wordt een evenwicht gezocht tussen beweging en rust, tussen spanning en ontspanning. Dit doen we door het uitvoeren van verschillende yoga-oefeningen en houdingen (de asana’s). Het aanleren van een gezonde ademhaling en het doen van ademhalingsoefeningen nemen ook een plaats in in de lessen. Iedere les wordt afgesloten met een ontspanningsoefening.

Voor wie is yoga?

Het prettige van yoga is dat iedereen het kan doen. Je moet alleen kunnen bewegen en daarin je eigen grenzen kunnen vaststellen en die vervolgens ook kunnen respecteren. Yoga verlangt geen prestaties en is daardoor ook geschikt voor ouderen en mensen met lichamelijke beperkingen. Yoga is voor iedereen die op een vriendelijke manier lichaam en geest met elkaar in balans wil brengen. Daarnaast kan yoga een positief effect hebben op

  • spanningsklachten
  • slapeloosheid
  • CARA klachten
  • hyperventilatie
  • stijve/stramme spieren en/of gewrichten

Voor ouderen wordt er in een apart groepje seniorenyoga gegeven.

De cursussen

De cursussen beginnen drie keer per jaar. In september begint een cursus die loopt tot halverwege december.
In januari start een cursus die doorgaat tot eind april en in mei start nog een korte zomercursus die loopt tot eind juni.
Op maandagavond is er een yogagroep om 19.30 uur en één om 20.45 uur
Op woensdagochtend is er les om 9.30 uur.
De seniorenyoga is op dinsdagochtend 9.30 uur.

De lessen

De yogalessen worden gegeven in kleine groepjes hierdoor is het mogelijk om iedereen persoonlijk voldoende aandacht te geven. We beginnen de les meestal met “De Zonnegroet”. Dit is een oefening die uit een aantal bewegingen achter elkaar bestaat. Je zou het als een soort “warming-up” kunnen zien. Daarna volgt een aardingsoefening. Deze oefening doen we zittend en is bedoeld om je aandacht bij de les te brengen. Na de aardingsoefening doen we 2 of 3 yogaoefeningen of houdingen (asana’s). Tussen de oefeningen door gaan we steeds even stil liggen of zitten om te voelen wat de oefening heeft gedaan. Na de asana’s doen we één of twee ademoefeningen en een ontspanningsoefening. We sluiten de les af met een kopje thee en de mogelijkheid vragen te stellen en ervaringen te delen.